Beste jaar koopwoningmarkt sinds de woningmarktcrisis van 2008

07-02-2017 Beste jaar koopwoningmarkt sinds de woningmarktcrisis van 2008

Het jaar 2016 kan de boeken in als het beste jaar voor de koopwoningmarkt sinds het uitbreken van de woningmarktcrisis in 2008. Met bijna 215.000 transacties en een koopprijsstijging van 6% op jaarbasis zijn we voor de markt van bestaande koopwoningen weer terug op het niveau van 2007.

De markt voor nieuwbouwknoopwoningen blijft nog wel achter in het herstel, waarbij een haperende productie van nieuwe koopwoningen als belangrijke oorzaak geldt. Het tekort aan te koop aangeboden woningen in de bestaande woningvoorraad en op de nieuwbouwmarkt zet het vertrouwen in de koopwoningmarkt bij woonconsumenten onder druk aan het eind van dit recordjaar. Volgens onderzoek blijkt dat het consumenten vertrouwen iets gedaald is, dit mede door de lichte verhoging van de hypotheekrente en door daling van het woningaanbod. Ook in Laren is het aanbod van woningen flink terug gelopen. Op dit moment staan er nog ca. 165 woningen aangemeld op Funda, waarvan een groot aantal verkocht zijn of onder voorbehoud verkocht zijn. Het is heel menselijk dat je graag datgene wilt hebben wat je niet (meer) kan krijgen. Een kind wil altijd net dát speelgoedautootje hebben die zijn broer of zus heeft. In de huizenmarkt wil een koper graag die woning hebben die nét is verkocht dan wel waarmee je als makelaarverkoper in onderhandeling bent.

Het is zeker goed om als koper een eigen aankoopmakelaar in te schakelen. Zij/hij weet hoe om te gaan met deze situatie, de emoties, wat de spelregels zijn en hoe het spel ?gespeeld? moet/kan worden. Je kunt als makelaar maar 1 rol spelen dan wel 1 pet op hebben. Of je bent makelaar koper of makelaar verkoper. Je kunt maar 1 belang behartigen. In bepaalde segmenten van de huidige markt is er zeker krapte op de markt. Dan is het verkopen van de woning niet de moeilijkheid maar juist het vinden ervan. Sommige verkopers die bijvoorbeeld willen? downsizen? (thans groter/duurder wonen en kleiner/goedkoper willen gaan wonen) worden op dat moment gelokt /gelijmd met mooie woorden en beloftes, maar als jouw makelaar verkoper ook makelaar verkoper is van het nieuwe huis welk belang kan hij dan het beste behartigen? Laat u niet gek maken, of u nu koper of verkoper bent, realistisch nadenken en probeert u zich eens te verplaatsen in de andere partij, hoe moeilijk het ook soms is.

Bron; Larens Journaal

De Gouden makelaar in vastgoed en taxaties in Laren Blaricum eo Beste jaar koopwoningmarkt sinds de woningmarktcrisis van 2008

Deel dit bericht