Anders

Iemand die “anders” is dan de rest, onderscheid zich van de menigte. Vroeger op het schoolplein, had je in mijn tijd,  de kakkers, de house-types, de punkers, de rockers of diegenen die op een Zundapp, Kreitler, Puch, Honda C50, of op een Gilera reden. Iedere generatie kent zo zijn “types”.  Qua woningen kennen we ook veel verschillende types, maar het merendeel van de koper ziet graag dat witte, rietgedekte woonhuis met ramen met roedenverdeling voor zich als droomhuis. Wij, in deze regio zijn gezegend met zandgronden, waardoor we relatief weinig water overlast hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel kandidaat kopers langer stil staan bij de omgeving risico’s van extreme regen, stijgende zeespiegel, overstromingen van rivieren, aardbevingen en vervuiling alvorens zij in die regio een woning kopen.
Afgelopen week had ik voor het eerst iemand die vanuit Almere in Blaricum aan het kijken was omdat we hier langer droge voeten zullen houden dan aan de andere zijde van het Gooimeer. Inmiddels heeft u ook de WOZ aanslag op de deurmat ontvangen. Ook deze is dit jaar voor het eerst “anders”.
De gebruiksoppervlakte komt in de plaats van de inhoud van de woning. Hiermee wordt de bepaling van de WOZ-waarde transparanter en beter controleerbaar.  Maar check ook of deze m2-ers correct zijn weergegeven, anders betaald u wellicht onnodig te veel belasting. Niet alleen onroerend zaakbelasting is afhankelijk van de WOZ waarde maar ook waterschapsbelasting. De belastingdienst gebruikt deze waarde ook voor inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting.

Deel dit bericht