Blaricum

Blaricum is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam.
De gemeente telt 11.093 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 15,59 km².

De eerste vermelding van Blaricum in de archieven dateert volgens dr. A.J.C. de Vrankrijker van 1343. De plaats werd toen Blarichem genoemd. De naam zou kunnen worden verklaard uit de samenstelling van de persoonsnaam Bladheri, met het achtervoegsel -inga en het woord heem (woonplaats). De aardrijkskundige woordenboeken geven verder nog de namen Blaercom, Blarikom en Blaren om het dorp aan te duiden.

De gemeente Blaricum omvat naast het gelijknamige dorp een deel van de buurtschap Crailo en een deel van de buurtschap Huizerhoogt. Bijzonder is dat de los van de dorpskern gelegen ‘nieuwbouwwijk’ Bijvanck (jaren zeventig) deels op grondgebied van deze gemeente is gebouwd en deels op grond van buurgemeente Huizen. In principe is Bijvanck een uitbreidingswijk van de groeikern Huizen, maar deze had niet voldoende grond om de wijk geheel op eigen gebied te kunnen realiseren.

De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben in 2008 hun organisaties samengevoegd tot één bedrijf, de BEL Combinatie (waarbij BEL een combinatie is van de eerste letter van de 3 gemeenten). De BEL Combinatie verzorgt de dienstverlening en de totstandkoming en uitvoering van het beleid voor de 3 gemeenten. De 3 zelfstandige gemeentebesturen waken ervoor dat dat blijft toegespitst op wat er in hun dorp nodig is. Vooralsnog hebben deze kleine gemeenten (met ieder ca. 10.000 inwoners) hierdoor zelfstandig kunnen blijven. In februari 2017 is de Provincie Noord-Holland echter de wettelijke procedure gestart met als doel te komen tot maximaal 3 gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek.  Anno 2018 streeft de Provincie Noord-Holland naar een fusie van de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren

Foto’s

Plaatsinformatie

4.286 Woningen
9.622 Inwoners
Koopwoningen
Huurwoningen

Leeftijdsopbouw

Blaricum
Landelijk
100%

Huishoudens Samenstelling (%)

Blaricum tov. Landelijk

Eenpersoonshuis
31
36
Zonder kinderen
36
29
Met kinderen
33
34

Werk en inkomen

Werk en inkomen Blaricum tov. Stad en landelijk vergeleken

Betaald werk (%)
12.9 mln
Uitkeringen per 1000
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
30.000

Werk en inkomen

Waarde stad Blaricum tov. Waarde landelijk vergeleken

€ 206.000

Bron: CBS

Verkochte en verhuurde woningen in Blaricum

Capittenweg 14
Blaricum
Woonopp.
251 m²
Aantal kamers
9 kamers
De Gooijerlaan 9
Blaricum
Woonopp.
200 m²
Aantal kamers
6 kamers
Fransepad 21
Blaricum
Woonopp.
208 m²
Aantal kamers
9 kamers