Laren

Laren is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. (Van Larelcarspell, Laoren, Laaren naar de naam Laren, een ‘Laar’ is een open plek in het bos.) De gemeente telt 11.176 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 12,37 km² (waarvan 0,19 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Van oorsprong is het een brink- of esdorp. Laren is samen met buurdorp Blaricum een van de rijkste gemeenten van Nederland.

Winkelen, wandelen, cultuur opsnuiven en je onderdompelen in geschiedenis. In en om Laren kan het allemaal.

Bakermat 
Omstreeks 400 na Christus vestigden boeren zich aan de oostkant van het tegenwoordige Sint Janskerkhof. De ‘eng’ – het bouwland – waar zij gingen wonen, is de bakermat van het dorp Laren. Die eng is er nog steeds, en ligt in de buurt van de sportvelden van LVV. Omdat de boeren regelmatig te maken kregen met invallen en oorlogen, trokken zij zich terug in het tegenwoordige Zevenend. Doordat zij bij elkaar in één buurt woonden, konden ze elkaar in geval van nood makkelijk helpen.

Villa’s en boederijen
Ondernemers, zoals hotelier Jan Hamdorff, bouwden villa’s langs de Naarderstraat, aan de ingang van het dorp. Hamdorff verhuurde zijn villa’s eerst aan toeristen, maar al snel verkocht hij ze. Ook waren er rijke kunstenaars en intellectuelen die atelierwoningen en villa’s lieten bouwen.

Bijzondere architectuur
Toen na 1900 de welvaart groeide, werd wonen in het Gooi ook betaalbaar voor de gegoede middenklasse. Er kwam nieuwbouw bij, waarvan de vormgeving niet door iedereen werd gewaardeerd. Bijvoorbeeld door de eerste generatie nieuwkomers. Zij hadden juist architectuur en bouwmaterialen gekozen die aansloten bij de ‘boerse’ omgeving. Een voorbeeld is de Blaricumse kolonie van professor van Rees, ontworpen door Th. Rueter. Of het ontwerp van Jan Gratema, aan de Brink. Dit ontwerp is ingetogen door de toepassing van riet, hout en lage dakvlakken.
Het wordt beschouwd als het eerste aan de omgeving ‘aangepaste’ ontwerp. Ook de beroemde architect Berlage bouwde in Laren. Hij ontwierp in 1904 een landhuis, in opdracht van de familie Roland Holst. ‘Wij willen het zo eenvoudig mogelijk, op het boerse af’, aldus Henriette Roland Holst.

Op de Brink
In het hart van het dorp, de Brink, vindt u bijzondere winkels, gezellige terrasjes en uitstekende restaurants. Ook staat er de Sint Jans basiliek en in het zomerseizoen een poffertjeskraam. Onder de oude eiken wordt regelmatig jeu de boules gespeeld. Op de Brink is ook de Herdenking van 4 mei, en op Koninginnedag allerlei festiviteiten.

Wandelen en fietsen
In Laren maakt u prachtige, afwisselende wandelingen. Langs de schilderachtige Saksische boerderijen, of langs de gebouwen die herinneren aan Larens kunstenaarsverleden. Ook in het omliggende natuurgebied zijn verschillende routes uitgezet. Bijvoorbeeld door de heidevelden waar u de grafheuvels uit de bronstijd kunt vinden. Ook een fietstocht is een leuke manier om laren beter te leren kennen.

Schilderkunst, archeologie en muziek
Bent u geïnteresseerd in het kunstenaarsleven in Laren? Bezoek dan het Singer Laren. In dit museum vindt u een prachtige vaste collectie en spraakmakende tentoonstellingen. Het museum is vernoemd naar het echtpaar Singer, dat rond 1900 de spil was van het Larense

 

Plaatsinformatie
4.909

Woningen

10.956

Inwoners

0%

Koopwoningen

0%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Laren Landelijk 100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Laren tov. Landelijk

Eenpersoonshuis
37
36
Zonder kinderen
32
29
Met kinderen
31
34
Werk en inkomen

Werk en inkomen Laren tov. Stad en landelijk vergeleken

Betaald werk (%)
0
12.9 mln.
Uitkeringen per 1000
0
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
0
30.000
Waarde

Waarde stad Laren tov. Waarde landelijk

€ 0
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
1/1

Foto's

1/1
Foto 1/5
Huizen

Er zijn 8 koopwoningen 1 huurwoning gevonden in Laren

Aanbod per type in Laren
Verkochte en verhuurde woningen in Laren

Er zijn 124 verkochte koopwoningen 41 verhuurde huurwoningen gevonden in

035 5384810 De Gouden Makelaar