Huizen

De geschiedenis van Huizen gaat ver terug. Al in 1382 wordt voor het eerst melding gemaakt van het dorp Huussem. Anders dan in naburige plaatsen stonden er in Huizen stenen huizen, in plaats van de gebruikelijke plaggenhutten. Aan de stenen huizen dankt Huizen zeer waarschijnlijk haar naam. Huizen staat bekend als voormalig vissersdorp, hoewel pas aan het eind van de zeventiende eeuw de visserij één van de hoofdmiddelen van het bestaan werd. Daarvoor waren vooral landbouw en huisnijverheid een belangrijke levensbron. Huizen kreeg in de veertiende eeuw haar naam, omdat zij -naar verluidt- het eerste dorp in het Gooi was dat stenen huizen had.

Boerendorp
Hoewel Huizen bekend staat als een vissersdorp, bestond de bevolking oorspronkelijk uit boeren, de latere Erfgooiers. De Erfgooiers hadden het recht op het gemeenschappelijk gebruik van gronden, de meenten. De boerderijen lagen rond de Nederlands-Hervormde kerk, het oudste gebouw van Huizen.

Vissersdorp
Toen de Huizers in de zeventiende eeuw begonnen met vissen, was er geen haven. Toch trokken de vissers met hun botters de Zuiderzee op. De visvangst losten ze illegaal op een zandbank voor de kust. Met karren werd de vis door het water aan wal gebracht. In 1807 werd vissen gelegaliseerd en kwamen er plannen voor een haven. Er werd grond gekocht van de Erfgooiers en in 1854 legden de eerste botters in de haven aan. Rond de haven verrezen aan de visserij verwante bedrijven als een visrokerij en een scheepswerf. Rond 1860 beleefde de Huizer visserij haar grootste bloei, maar liefst 125 botters trokken er iedere dag op uit om hun visnetten te vullen. De visserij nam aan het einde van de negentiende eeuw gestaag af. De genadeklap kwam in 1932, met de aanleg van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee afgesloten. Het dorp zag de toekomst daarna vooral in de kaashandel en bouwaannemerij.

Na de oorlog begint de uitbreiding grote vormen aan te nemen. Zo werd Huizen in 1967 aangewezen als Gooise groeikern en werd de Oostermeent bebouwd. In 1995 werd gestart met het ambitieuze en laatste bouwproject het ‘Vierde Kwadrant’. Opvallend zijn de Piramidewoningen en de Sfinxwoningen langs het Gooimeer. Daarnaast wordt rondom het restaurant De Kalkovens het Nautisch Haven Kwartier gerealiseerd. Huizen profileert zich dan ook als de Haven van ’t Gooi.

Gemeente logo
In het logo is het Huizer Melkmeisje – een belangrijk onderdeel van het officiële wapen van Huizen – uitgewerkt tot een krachtig, dynamisch, elegant, tijdloos en toekomstbestendig beeld. Het traditionele Melkmeisje uit 1815 staat symbool voor de pictografische verschijning in het nieuwe gemeentelijk logo. Essentiële details van het Melkmeisje, zoals hoed en juk, zijn in het logo terug te vinden. Het logo legt daarmee een verbinding tussen ‘oud’ en ‘nieuw’.

Plaatsinformatie

18.115 Woningen
41.373 Inwoners
57% Koopwoningen
42% Huurwoningen

Leeftijdsopbouw

Huizen
Landelijk
100%

Huishoudens Samenstelling (%)

Huizen tov. Landelijk

Eenpersoonshuis
33
36
Zonder kinderen
31
29
Met kinderen
36
34

Werk en inkomen

Werk en inkomen Huizen tov. Stad en landelijk vergeleken

Betaald werk (%)
32.100
12.9 mln
Uitkeringen per 1000
3510
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
34000
30.000

Werk en inkomen

Waarde stad Huizen tov. Waarde landelijk vergeleken

€ 258.000
€ 206.000

Bron: CBS

Verkochte en verhuurde woningen in Huizen

Radiolaan 39
Huizen
Woonopp.
111 m²
Aantal kamers
5 kamers
Doolhofstraat 1
Huizen
Woonopp.
104 m²
Aantal kamers
4 kamers
Eem 64
Huizen
Woonopp.
131 m²
Aantal kamers
5 kamers